Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Els primers Jocs de l'era moderna - Athens 1896 PDF Imprimeix Correu electrònic
Jocs Olímpics - Curiositats
Escrit per Jacint RISCO   
dimarts, 8 de setembre de 2009 06:00

Després de més de 2000 anys, el moviment olímpic ressuscità gràcies al baró Pierre de Coubertin, tornant al món l'olimpisme. Començava així, el que s'anomena, era moderna dels jocs olímpics. Els primers es celebraren a Atenes el 1896, encara que van perillar degut a les greus dificultats econòmiques i van estar a punt de celebrar-se a Hongria. 

La primera idea d'aquesta era moderna, va ésser que els primers jocs es celebressin a París el 1900. Però finalment s'elegí Atenes com a primera seu i així avançar-los quatre anys. Com deia, Hongria, també provà de ser l'amfitriona d'aquests primers jocs. S'oferí com a ciutat candidata Budapest. Però el príncep Constantí de Grècia s'afanyà en crear un comitè organitzador, les aportacions dineràries començaren a arribar i així Atenes guanyà l'estatus de seu oficial.
Van participar 241 atletes, tots homes, representant a 14 països en un total de 43 proves. La majoria dels atletes eren grecs i els altres estats que portaren als jocs una delegació més nombrosa foren Alemanya, França i la Gran Bretanya. Les competicions inclogueren tennis, esgrima, ciclisme, tir, natació i gimnàstica. Els tornejos de cricket i futbol es cancel·laren per manca d'equips i la competició de vela s'anul·là pel mal temps.
El primer campió olímpic fou James Brendan CONNOLLY, dels Estats Units, que va fer una marca de 13,71 metres en triple salt, enfront de l'actual rècord del món que establí en 18,29 metres, Jonathan Edwars  l'agost de 1995.
Els guanyadors reberen una medalla d'argent, un certificat i una corona d'olivera. El segon premi fou una medalla de bronze i una corona de llorer, mentre que els tercers se'n anaren a casa amb les mans buides.
L'atleta alemany Carl Schuhmann es classificà entre els quatre primers de les cinc proves de tres esports diferents en les que es presentà. Els ciutadans d'Atenes van acollir els jocs amb entusiasme i van ésser recompensats del seu recolzament als seus atletes quan el grec Spyridon Louis s'adjudicà la prova més popular, la marató.
Aquest entusiasme significà que els jocs foren tot un èxit i portà als grecs a pensar que els següents jocs es celebrarien a Atenes, però no va ésser així, ja que al 1900 es celebraren a París.

 

 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

natacio london 2012.jpg