Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Discurs del Cap de Govern PDF Imprimeix Correu electrònic
40è aniversari - Actes 40è aniversari COA - 2012
divendres, 28 de setembre de 2012 00:00

 60è aniversari de l’olimpisme i 40è aniversari del COA

-paraules del Cap de Govern, MI Sr Antoni Martí Petit-
Andorra la Vella, 28 de setembre de 2012
 
Bona tarda a tothom,
 

És una satisfacció, com a Cap de Govern, però sobretot com a andorrà, celebrar els primers 40 anys de vida del nostre Comitè Olímpic. Avui dia, quan la personalitat internacional d’Andorra està plenament reconeguda, quan tenim un seient a les Nacions Unides, al Consell d’Europa i altres organismes internacionals, ens sembla la cosa més normal del món disposar també d’un Comitè Olímpic Andorrà.
Però fa 40 anys, el 1972, això no era tan obvi. A nivell internacional el nostre país era vist com una entitat sui generis, però no com un Estat a tots els efectes. L’aposta dels andorrans que van decidir tirar endavant el Comitè Olímpic va ser també una aposta pel reconeixement del Principat d’Andorra com un Estat igual en drets i obligacions a la resta d’estats del món. Va ser una aposta valenta, patriòtica i pionera: quan el 1993, amb l’aprovació de la Constitució, Andorra va veure plenament reconeguda la seva personalitat jurídica internacional, el COA ja tenia 21 anys de vida.
 
Per tant, és de justícia que el Govern reconegui aquells que van saber tenir una visió d’Estat i de país molt abans que el món ens considerés un Estat.
 
Els valors olímpics que el COA representa ja estaven presents a Andorra de molt abans. De fet, en la mateixa acta fundacional de la sobirania andorrana ja hi ha els valors de pau i de concòrdia que inspiren l’olimpisme modern. Per això no és estrany que a Andorra hi hagués esportistes olímpics abans de l’existència d’un Comitè Olímpic propi. Enguany celebrem també els 60è aniversari dels primers olímpics andorrans; persones que en molts casos van ser uns veritables pioners de tot el que ha vingut després. 
Persones com Francesc Viladomat, que en aquell moment no tenia la nacionalitat andorrana, però que era andorrà de sentiments i de compromisos; i Lluís Molné, que va ser el primer esportista olímpic de nacionalitat andorrana. Ells van començar un camí que molts han seguit i han fet més gran, participant dels valors olímpics i portant el nom d’Andorra i els nostres valors arreu del món.
 
Moltes gràcies a tota la família olímpica andorrana i moltes felicitats al COA per aquests primers 40 anys de vida.
 
Per molts anys!
 
 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

natacio london 2012.jpg