Amb el patrocini

Bàner

Estudi de comportaments de vida i esportius de la Gent Gran d'Andorra

  

Estudi de la Gent Gran Andorra 2016

 

Valors Olímpics

  

Proposta OVEP (pdf)

Valors Olímpics (pdf)

 

Recerca de continguts

Productes COA

 

Pins del COA
Pins amb el nou
escut del COA,
dedicats i antics

Veure catàleg

 

Socis Olímpics

 COI    ANOC
   IOA  AOA

Fòrums de debat i opinió

 

 

Discurs de la Cònsol d'Andorra la Vella PDF Imprimeix Correu electrònic
40è aniversari - Actes 40è aniversari COA - 2012
divendres, 28 de setembre de 2012 00:00
 

M. M. I. I. i HBLES Autoritats,
Distingit Sr. President del COA
Benvolgudes Sres i Srs.
 
Bona tarda,
 
L’esport ha estat des dels inicis de la civilització humana un element bàsic en la conformació de la cultura dels pobles. Un element bàsic que ha representat al llarg de la història de la humanitat un punt clau en el seu propi desenvolupament.
 
Conscients d’això i per la importància cabdal tant en el camp educatiu, com social, la seva pràctica permet la transmissió de valors tan importants com la cohesió social, la cultura de l’esforç, la disciplina, el respecte, la solidaritat i els hàbits saludables.
 
L'Esport també s'inspira en els principis universals dels Drets Humans.
 
És cert que corregeix gran part dels desequilibris socials i ens millora la qualitat de vida.
 
Avui en dia, les administracions som conscients de tots aquests fets i de la seva transcendència, sabem que l’esport ha de formar part de la nostra vida, des de els més menuts a la gent gran.
 
Per l’estructura política administrativa del nostre país, els Comuns han estat històricament, conjuntament amb el teixit associatiu i els nombrosos clubs esportius, els generadors i fomentadors de la pràctica esportiva.
 
Les polítiques comunals de foment de l’associacionisme, de suport al teixit social i de cooperació rau en uns elements clau que incideixen especialment en:
 
-La creació i l’enfortiment de l’esport base, 
-El suport a l’esport de competició 
-La consolidació de les xarxes associatives, la pràctica de l’activitat física i esportiva i la integració social.
 
Per arribar a l’assoliment d’aquest objectius, els comuns, i en general les administracions, hi destinem recursos econòmics i recursos en instal•lacions.
 
Només a la nostra parròquia hi destinen aproximadament uns 400.000€ anuals en ajudes i subvencions, que gràcies a d’altres recursos i esforços dels clubs permeten mantenir la seva estructura per a l’assoliment global.
 
No voldria acabar aquestes paraules sense posar de relleu, la tasca voluntària i funció inestimable, dels nombrosos clubs que fan possible oferir activitats i serveis esportius.
 
Andorra la Vella, disposa de mes de 100 associacions de les quals 50 son clubs esportius. Anualment quasi bé una trentena de clubs gaudeixen de subvenció. Cal ressaltar l'esforç d'autofinançament.
 
Entre tots movem uns 2000 infants i adolescents que participen activament en la gran varietat de disciplines esportives representades. 
 
Els comuns estem d’ençà uns anys, immersos en una estreta col•laboració, d'optimització de recursos, projectes conjunts que ens permet coorganitzar activitats extra escolars.
 
Andorra la Vella aglutina també gran part de les seus federatives i del país així com la seu del Comitè Olímpic Andorrà.
 
Des del marc legislatiu, la nostra constitució, en el capítol VI, article 80, punt 1 lletra k marca clarament el paper competencial en matèria esportiva. També gaudim des del 98 de La llei de l'esport, que vertebra i estructura l'organització esportiva nacional, i on en el l'article 28 diu que els Comuns complementen, de forma general l'activitat i l'educació física en horari extraescolar però també en la col•laboració amb les activitats esportives en horari escolar.
 
El nostre principat presumeix de ser el país amb m2 d’instal•lacions esportives per càpita més elevat i redunda en benefici del conjunt de la ciutadania. 
 
La gran part de les instal•lacions esportives es concentren a la capital i tanmateix , el manteniment de les instal•lacions és molt curós i en moments de crisi encara es palesa més la minva de la capacitat inversora. Això ens ha de conduir a una millor optimització dels recursos de què disposa fruit del treball conjunt entre Administracions Comunals i Govern.
 
És un treball d’equip entre els Clubs, les Federacions, el Comitè Olímpic Andorrà, els Comuns i el Govern. Aquest benefici l’obtenim en la creació d’una societat cohesionada, coordinada i amb esperit d’auto superació.
 

 

 
 

Pròxims esdeveniments

Especial OG 2012

daniel garcia.jpg