Acadèmia Olímpica

Els inicis del Comitè Olímpic Andorrà

La història del Comitè Olímpic Andorrà és una mica peculiar. El Comitè com a tal va ser promogut i aprovats els seus estatuts pel Consell General de les Valls (Parlament) l’abril de l’any 1971.

Aquest va ser el primer pas d’un llarg procés que s’havia iniciat a mitjan dècada dels 60, promogut pels dirigents de l’Esquí Club d’Andorra, que havien vist com en les edicions anteriors dels Jocs Olímpics d’Hivern, esquiadors formats a Andorra participaven en Olimpíades enquadrats en delegacions que no eren la pròpia del país.

Tot i l’esforç i la il·lusió d’aquests primers promotors, Andorra no disposava encara d’una estructura esportiva suficient i no van poder complir amb el seu desig de participar a Grenoble 1968. El projecte va haver de postposar-se uns anys.

Tal com s’ha mencionat anteriorment, en les Olimpíades d’Hivern d’Oslo 1952, Cortina d’Ampezzo 1956, Squaw Valley 1960 i Innsbruck 1964 tres esquiadors d’Andorra (Lluís Molné, Francesc Viladomat i Lluís Viu) van participar en esquí alpí. Un d’aquells pioners i que va participar en els tres Jocs va ser el Sr. Lluís Molné Armengol, que posteriorment va ser president del nostre comitè (1997 a 2002).

Per a la nostra història particular, aquests tres esportistes, encara que oficialment no figurin com a membres del Comitè Olímpic Andorrà, segur que són els nostres primers olímpics.

Com ja s’ha indicat, els primers estatuts van ser aprovats l’any 1971, però no va ser fins al 1974 que va començar a haver-hi una activitat continuada. Va ser en el mes de setembre del 1974 quan els promotors del nostre Comitè es van desplaçar a Barcelona per a entrevistar-se amb Don Joan Antoni Samaranch, aleshores president del Comitè Olímpic Espanyol, amb objecte de recopilar informació i assessorament per a procedir a la sol·licitud d’afiliació al Comitè Olímpic Internacional.

La primera junta permanent (provisional, com així consta) va ser presidida pel Sr. Isidre Baró (president des de 1974 fins a 1997), tenia com a secretari general el Sr. Emili Grau, i entre els seus promotors també s’ha de destacar als Srs. Molné, Lluís Muñoz, Antoni Vilanova, Josep Maria Cosan (que posteriorment va ser Secretari General de 1975 fins al 2002), Lluís Viu, Emili Grau, Esteve Dolsa, Eduard Molné, Josep Tomàs, Antoni Garrallà i Josep Calvó, entre altres.

En aquesta junta embrionària només estaven presents els representants de 4 esports (esquí, tir, basquetbol i ciclisme) i d’ells només el tir tenia l’estructura de federació.

De fet, aquest va ser el gran obstacle que es va haver de superar per a l’afiliació d’Andorra en el COI, ja que els estatuts d’aquest exigien un mínim de 5 federacions nacionals i que a més a més estiguessin adscrites a les seves respectives federacions internacionals.

A finals de 1974 es va sol·licitar a l’Esquí Club d’Andorra, a l’Associació Andorrana de Biatló, a l’Associació Esportiva de Luges d’Andorra i a la Federació Andorrana de Tir una atestació de la seva inscripció a les respectives federacions internacionals. Només faltava una i aquesta seria l’Associació de Bobsleigh, que ja tenia presentada tota la documentació a la seva federació internacional.

El 3 d’abril de 1975 es creà una comissió (Srs. Baró, Molné, Cosan i Viu) amb l’objecte de tramitar la sol·licitud d’afiliació, doncs ja es comptaven amb els 5 esports afiliats internacionalment.

A continuació es van modificar els estatuts per a adaptar-los a la Carta Olímpica i finalment i després d’un període de 4 anys, el Comitè Olímpic Andorrà és admès amb plens drets com a membre del Comitè Olímpic Internacional. Això va ser el dia 14 de maig de 1975 en l’assemblea que el COI va celebrar a Roma, curiosament la mateixa en què també va ser admesa com a membre la República Popular de la Xina. El país més gran del món i un dels més petits.

La primera representació internacional del nostre Comitè va ser l’assistència a la reunió dels Comitès Olímpics Europeus que es va celebrar a Lisboa l’octubre del mateix any.

I just l’any següent, el Comitè va tenir el seu baptisme esportiu oficial en els Jocs d’Innsbruck 1976 amb una delegació de cinc esquiadors alpins (Antoni Naudi, Antoni Crespo, Xavier Areny, Carles Font i Esteve Tomàs) i a l’estiu, Mont-real 1976 amb una delegació de dos tiradors (Esteve Dolsa i Joan Tomàs) i un boxejador (Joan Claudi Montané).

Des d’aleshores el Comitè Olímpic Andorrà ha participat en totes les cites Olímpiques, tant d’estiu com d’hivern, i ha organitzat el Festival de la Joventut Europea d’Hivern 1995 i els Jocs dels Petits Estats d’Europa els anys 1991 i 2005. Així mateix participa activament en totes les reunions i assemblees organitzades pel COI, l’ACNO i els COE.

 

Jordi Cerqueda Sierra

Vicepresident del Comitè Olímpic Andorrà