Jocs del Mediterrani

Fou en el decurs dels Jocs Olímpics de Londres 1948 i per impuls del Sr. Taher Pacha, on es va gestar la idea de la creació d’uns Jocs poliesportius on s’ajuntessin, per poder competir entre ells, els països que compartien el nexe comú de ser riberencs del Mare Nostrum –el mar Mediterrani-.
El projecte fou de ràpida aplicació i l’any 1951 tingué lloc a Alexandria (Egipte) la primera edició dels Jocs del Mediterrani. La seva periodicitat és com la dels Jocs Olímpics, cada quatre anys, i sempre l’any següent dels Jocs d’estiu.
Fins avui s’han celebrat 15 edicions i les més properes a nosaltres foren les de l’any 1955 a la ciutat de Barcelona i les de l’any 1993 a la regió del Llenguadoc-Rosselló. La ciutat de Tarragona organitzarà l’edició de l’any 2018, després que s’hagi endarrerit un any la celebració de l’esdeveniment.

Andorra va poder participar com a estat convidat en l’edició dels Jocs que es va celebrar a Tunísia l’any 2001, amb una delegació de 9 esportistes: 3 atletes (Montserrat Pujol, Toni Bernadó i Josep Sansa), 2 nedadors (Carolina Cerqueda i Ivan Grougnet), 1 tennista (Joan Jiménez), 1 tirador (Toni LLorens) i 2 judokes (Mari Carme Fernàndez i Blanca Montoro). El cap de Missió va ser Josep Sansa.
En la següent edició (Almeria 2005), el Comitè Olímpic Andorrà no va poder participar, tal com era el seu desig. La reglamentació havia canviat i ja no s’acceptava la figura de països convidats.
El que si que es va aconseguir a Almeria, amb el suport incondicional del president del Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani (CIJM), el Sr. Amar Addadi, i després de llargues i dures negociacions, fou l’acceptació com a membre de ple dret del Comitè Olímpic Andorrà en el CIJM. El procés fou difícil i la diplomàcia tingué una importància cabdal. Alguns països defensaven que Andorra no era pròpiament un país riberenc del Mediterrani. Finalment tot va quedar solucionat i des del juliol del 2005 Andorra és membre de ple dret de la gran família mediterrània.
Així l’any 2009 vam participar ja en els XVI Jocs del Mediterrani, que es van celebrar a la ciutat de Pescara, a la regió de l’Abruzzo, a Itàlia. Quatre anys més tard Merzin (Turquia) va rellevar la inicialment designada Volos (Grècia) i Andorra també va estar representada per 13 esportistes.
L’any 2018 Tarragona va agafar el relleu com a ciutat seu dels Jocs del Mediterrani. Andorra va participar amb 33 esportistes. L’any 2022, Andorra va participar amb 7 esportites a la ciutat d’Orà, Algeria.