JPEE Montenegro 2019

Montenegro

Del 27 de maig al 1 de juny de 2019

Montenegro va acollir per primer cop els Jocs dels Petits Estats Europeus des de que va entrar al 2009. La cita va desenvolupar-se del dia 27 de maig a l’1 de juny de 2019 a les ciutats de Budva, Bar, Cetinje, Podgorica i Tivat.

Els organitzadors van preparar 10 esports diferents per aquest esdeveniment: atletisme, natació, judo, tir, tenis, tenis de taula, bàsquet, voleibol, voleibol platja i petanca.

Va ser un moment històric per Montenegro, que va exhibir-se en l’escenari continental i va demostrar que és capaç d’acollir grans esdeveniments esportius.

Organitzar els JPEE també va proporcionar a Montenegro i als seus ciutadans una sèrie de llegats positius. El concepte dels Jocs dels Petits Estats Europeus va rebre inicialment el suport del llavors president del Comitè Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch, que els va considerar un vehicle important per lliurar els valors olímpics d’amistat, excel·lència i respecte.

Amb gairebé 1000 atletes dels nou països més petits del continent que competeixen en 10 disciplines, els Jocs són més grans del que podrien semblar. 

Aquest any els Jocs van reunir esportistes d’Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, San Marino, Malta, Mònaco, Xipre i Montenegro, la majoria dels quals tenen menys d’un milió d’habitants. La competició s’organitza segons les regles de les federacions internacionals.

Andorra, amb 18 medalles ha quedat penúltima, per sobre de San Marino. La delegació andorrana, amb Jordi Orteu de cap de missió i Miguel Da Silva d’adjunt, estava formada per 25 esportistes (baixa d’últim moment dels atletes Leyre De la Rua i Laurent Recouderc), entre ells Xavi Folguera, que ha fet de banderer en la cerimònia inaugural celebrada a l’entrada del centre històric de Budva. Aquest any Andorra va obtenir 3 medalles d’or gràcies als jugadors de voleibol Xavi Folguera i Abel Bernal, l’atleta Pol Moya i la nedadora Nàdia Tudó.

MedallaEsportistaProva
ORPol Moya800m llisos
ORXavier Folguera i Abel BernalVoleibol platja
ORNàdia Tudó100m braça
PLATAMarcos Sanza10.000m llisos
PLATANahuel Quetzal Carabaña3000m obstacles
PLATAPhilippe SantmannPetanca
PLATAPhilippe i Bruno SantmannPetanca
BRONZEPol Moya1.500m llisos
BRONZEDayane Huerta1.500m llisos
BRONZEMarcos Sanza5.000m llisos
BRONZEAlda BabiIndividual - 52 kg
BRONZELia PovedanoIndividual -63 kg
BRONZEAlda Babi i Lia PovedanoJudo per equip
BRONZEMònica Ramirez100m esquena
BRONZENàdia Tudó200m braça
BRONZEMònica Ramirez50m esquena
BRONZENàdia Tudó50m braça
BRONZEBernat Lomero50m papallona

Delegació Andorrana als JPEE Montenegro 2019

NOTÍCIES RELACIONADES :

X
X