Vela

AQUELLA SEGONA POSICIÓ OLÍMPICA

Digne d’elogi ha estat el comportament del ‘470’ masculí representant d’Andorra. Després de molts dies en les darreres posicions, David i Òscar Ramon van tenir ahir la recompensa als seus esforços entrant en segona posició, després d’haver dominat en totes i cadascuna de les balises. Això els ha permès pujar a la 21a plaça de la general i ahir ser protagonistes en el dic d’arribada.

Aquesta era una part de la crònica del diari Mundo Deportivo del 2 d’agost de l’any 1992. Cinquena regata en la modalitat de ‘470’ dels Jocs Olímpics de Barcelona i dos andorrans com a protagonistes. Sí, en vela. Sorprenent per a molts. No ja la participació d’un país de muntanya com Andorra en una competició nàutica sinó que a més els germans David i Òscar Ramon acabessin en segona posició. Tota una fita, que no és gaire coneguda. Ara, gairebé 26 anys després, recordem aquell primer d’agost a les aigües de la Barcelona olímpica.

“Vam tenir un dia amb poc vent, amb garbí, i això ens anava bé perquè nosaltres érem molt lleugers. Ens va passar també en la regata d’entrenament, que vam guanyar. La resta de dies, en canvi, amb vents mitjans i forts vam patir més. Aquell dia vam fer el que havíem de fer i vam anar tota l’estona primers, fins que va anar pujant la intensitat del vent i poc abans del final ens va passar el vaixell americà. Va ser una llàstima perquè amb una miqueta més de sort podíem haver fet un primer en uns Jocs Olímpics. Però vam ser segons, que també està molt bé”, recorda Òscar Ramon. Els americans que els van avançar, Morgan Reeser i Kevin Burham, van penjar-se al final la medalla de plata olímpica. “Ens van passar a l’últim moment. Si teníem pressió per veure’ns primers? No. Nosaltres estàvem molt concentrats, tant que realment no et dona temps a pensar en altres coses. Estàvem pendents de la regata i al final no va poder ser. El vent va pujar i vam patir”, assegura David Ramon.

Els dos andorrans eren els més joves de la flota -20 anys tenia l’Òscar i 18 el David- i eren també els més lleugers. “Els dos pesàvem molt poc. Si el pes ideal era 140 quilos entre els dos regatistes nosaltres fèiem 120 i amb vent fort patíem bastant”, reconeix David Ramon. Al final de la competició els Ramon van acabar en 27a posició, una classificació “bastant digna. Vam quedar per la meitat i estem contents del que vam fer, però, és clar, ens faltaven quilos. Era qüestió de múscul i de pes”.

A Barcelona 92 els dos germans van tenir un bateig olímpic inoblidable. En aquest sentit David Ramon assenyala que “l’ambient que s’hi va viure era increïble. Els voluntaris, l’organització, el públic… ens tractaven com si fóssim de casa. A més van ser uns Jocs rodons, amb diferència els millors”. I és que el camp de regates estava -i està- a tocar de la Vila Olímpica, no com quatre anys més tard, a Atlanta, on la vela va quedar desterrada a Savannah, a més de 300 quilòmetres del rovell de l’ou olímpic. “A Barcelona la vela érem uns privilegiats i a Atlanta estàvem aïllats de la resta d’atletes. A banda que no hi havia aquell caliu que es va viure a Barcelona”. Als Estats Units els germans Ramon van repetir 27a posició en la seva darrera presència olímpica, amb un onzè lloc com a millor classificació.

Tornant a la Barcelona olímpica, els germans Ramon sempre podran explicar que van tenir com a company al moll l’actual rei d’Espanya, aleshores príncep Felipe. “Al port olímpic cada equip tenia dos locals i nosaltres, per ordre alfabètic, érem els primers i ens van ficar a la part més allunyada del passeig marítim. I allí al costat nostre van col·locar per raons de seguretat el príncep, que competia en Soling. No parlàvem gaire, però sí que fèiem alguns comentaris”, indica David Ramon. “Ens coneixíem ja d’abans“, sentencia l’Òscar.

Una anècdota més d’uns Jocs que haguessin pogut ser més rodons si el vent no hagués fet la guitza.


ET POT INTERESSAR…

X
X