Tòquio 2020

Japó

Del 23 de juliol al 8 d'agost del 2021

Els Jocs Olímpics d’estiu de 2020, oficialment els Jocs de la XXXII Olimpíada i marcats com a Tòquio 2020, van ser un esdeveniment multiesportiu internacional celebrat del 23 de juliol al 8 d’agost de 2021 a Tòquio, Japó, amb alguns esdeveniments preliminars que van començar el 21 de juliol.

Tòquio va ser seleccionada com a ciutat amfitriona durant la 125a Sessió del COI a Buenos Aires, Argentina, el 7 de setembre de 2013. Inicialment previst per tenir lloc del 24 de juliol al 9 d’agost de 2020, l’esdeveniment es va ajornar al 2021 el març de 2020 com a conseqüència de la La pandèmia de la COVID-19, la primera instància d’aquest tipus en la història dels Jocs Olímpics (els jocs anteriors havien estat cancel·lats però no reprogramats). Tanmateix, l’esdeveniment va conservar el nom de Tòquio 2020 amb finalitats de màrqueting i marca. Es va celebrar en gran part a porta tancada sense espectadors públics permesos a causa de la declaració de l’estat d’emergència a l’àrea del Gran Tòquio en resposta a la pandèmia. Els Jocs van ser els més cars de la història, amb una despesa total de més de 20.000 milions de dòlars. Els Jocs Paralímpics d’estiu es van celebrar entre el 24 d’agost i el 5 de setembre de 2021, 16 dies després de la finalització dels Jocs Olímpics.

Els Jocs de 2020 van ser els quarts Jocs Olímpics que es van celebrar al Japó, després dels Jocs de Tòquio 1964 (estiu), Sapporo 1972 (hivern) i Nagano 1998 (hivern). Tòquio és la primera ciutat d’Àsia que celebra els Jocs d’estiu dues vegades. Els Jocs de 2020 van ser el segon dels tres Jocs Olímpics consecutius que es van celebrar a l’Àsia oriental, després dels Jocs Olímpics d’hivern de 2018 a Pyeongchang, Corea del Sud i abans dels Jocs Olímpics d’hivern de 2022 a Pequín, Xina.

Es van introduir nous esdeveniments als esports existents per al 2020, com ara bàsquet 3×3, BMX d’estil lliure i esdeveniments per equips de gènere mixt en diversos esports existents, així com el retorn del ciclisme madison per als homes i la introducció del mateix esdeveniment per a les dones. Les noves polítiques del COI també van permetre al comitè organitzador amfitrió afegir nous esports al programa olímpic per a un sol Jocs. Les disciplines afegides pel Comitè Olímpic Japonès van ser el beisbol i el softbol, ​​el karate, l’escalada esportiva, el surf i l’skate, les quatre últimes de les quals van debutar olímpicament, i les tres últimes es mantindran en el programa olímpic.

Els Estats Units van encapçalar el recompte de medalles tant per un total d’or (39) com per un total de medalles (113), i la Xina va quedar segona en tots dos aspectes (38 i 88). El país amfitrió, Japó, va acabar tercer, establint un rècord de més medalles d’or i medalles totals mai guanyades per la seva delegació en uns Jocs Olímpics amb 27 i 58. Gran Bretanya va acabar quart, amb un total de 22 medalles d’or i 65, convertint-se en la primera nació. als Jocs Olímpics d’estiu per augmentar o igualar el total de medalles guanyades en els dos Jocs posteriors a la seva seu.

La delegació russa que va competir com a ROC (que no s’ha de confondre amb la República de la Xina (Taiwan) que va competir com a Taipei xinès, no com a ROC) va acabar cinquena amb 20 medalles d’or i tercera en el total de medalles, amb 71 medalles. Les Bermudes, les Filipines i Qatar van guanyar les seves primeres medalles d’or olímpiques. Burkina Faso, San Marino i Turkmenistan van guanyar les seves primeres medalles olímpiques.

Esport i solidaritat

Els Jocs de Tòquio 2020 van ser una demostració sense precedents d’unitat i solidaritat en unir tothom per primera vegada des de l’inici de la pandèmia de COVID-19 per a uns Jocs Olímpics enfocats en allò essencial: una celebració dels atletes i l’esport .

Aquest sentit de solidaritat va ser fonamental per a l’èxit dels Jocs de Tòquio 2020 després de l’ajornament històric d’un any, especialment en establir mesures per a una participació i operacions segures. Les estratègies van establir un nou paràmetre per a esdeveniments esportius a gran escala i van garantir que tots, des de atletes fins als mitjans de comunicació, poguessin participar de manera segura als Jocs.

Jove, urbà i igualtat de gènere.

Els Jocs de Tòquio 2020 van mostrar l’evolució del programa olímpic, introduint nous esports i esdeveniments que van enfortir l’atractiu atemporal dels Jocs Olímpics per a la nova generació. Els 339 esdeveniments en 33 esports de Tòquio 2020, el nombre més gran en la història olímpica, van incloure el debut olímpic d’esports com skateboarding, escalada esportiva, surf i karate, així com esdeveniments com ciclisme BMX freestyle i bàsquet 3×3.

L’expansió del programa també incloc un increment de les oportunitats de competicions en igualtat de gènere. Els Jocs de Tòquio 2020 van ser els més equilibrats en la història quant a gènere, amb una proporció de gairebé 50-50 d’atletes masculins i femenines.

Operacions sostenibles i llegat

Gairebé el 60% de les seus de Tòquio 2020 van utilitzar instal·lacions existents, incloent-hi sis seus heretades dels Jocs Olímpics de Tòquio 1964. L’impuls de Tòquio 2020 cap al carboni zero va resultar no només reducció d’emissions sinó que també en compensacions que van igualar amb escreix les emissions produïdes, portant els Jocs més enllà de la neutralitat de carboni.

Tòquio 2020 també va ser pioner en projectes innovadors per incloure el públic japonès en accions concretes de sostenibilitat. Les aproximadament 5.000 medalles fetes per als Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020 van ser creades 100% de metalls reciclats procedents de petits dispositius electrònics donats pel públic japonès. Mentre que, els podis per a les entregues de medalles van ser fets amb plàstic postconsum, una vegada més donat per públic japonès, i deixalles plàstics marins reciclats.

La participació andorrana

El Comitè Olímpic Andorrà va enviar una delegació de 6 persones, amb 2 esportistes: Mònica Doria, amb Canoa-Caiac, i Pol Moya amb atletisme. Completaven la delegació el cap de missió, Jordi Orteu, 3 tècnics: en Antoni Cadena i el Cristian Tobio per part de Canoa-Caiac i Juan Ramon Moya per atletisme. Mònica Doria va ser elegida com a banderer a la cerimònia d’inauguració i el Pol Moya per la cloenda.

https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/es/resultados/todos-los-deportes/calendario-olimpico.htm

NOTÍCIES RELACIONADES :

X
X