Comitè Olímpic
Jaume Martí

“Volem que tot l’esport andorrà es vegi reflectit en aquesta pàgina”

Jaume Martí inaugura la nostra finestra dedicada als protagonistes del món de l’esport. Per aquí passaran esportistes, entrenadors, directius, voluntaris i qualsevol persona que formi part del dia a dia de l’esport del país.

Amb quina voluntat es llença la nova pàgina web del Comitè Olímpic Andorrà?

Volem que tot l’esport andorrà es vegi reflectit en la nostra pàgina. És un lloc web que estarà al servei del COA, evidentment, però sobretot de les federacions i dels atletes. Teníem una web obsoleta i havíem de renovar-la. Ara tenim una nova eina per a difondre l’esport andorrà.

I amb alguna novetat important

Si. Tenim una col·laboració amb Olympic Channel, canal engegat pel Comitè Olímpic Internacional, i aviat podrem seguir a la web en streaming i també tenir gravades les participacions internacionals dels esportistes andorrans en determinades disciplines.

A banda de la nova pàgina, el COA també té presència a les xarxes des de fa uns mesos

Correcte. Ens estem posant al dia i les xarxes socials són fonamentals. Tenim Facebook, Twitter, un compte de Flickr per a les fotografies… Tot perquè les federacions que formen part del COA i els esportistes tinguin el màxim de presència.

Ara que parla d’esportistes, com veu el president del COA l’esport del país?

Com sempre, s’han de millorar coses i s’ha de fer un gran esforç. Penso per exemple en la preparació física i el seguiment mèdic dels esportistes per tal d’evitar lesions. En aquest aspecte nosaltres els ajudarem tant com podrem. Quant a resultats, últimament la joventut està pujant forta, sobretot en noies, sigui en tennis, en judo o en canoa caiac. Penso en Vicky Jiménez, Léa Adam o Mònica Doria i Laura Pellicer. Són joves i poden arribar lluny.

Per algunes d’elles el COA ha demanat ja beca a Solidaritat Olímpica per a Tokyo 2020…

Si. Hem fet quatre sol·licituds a Solidaritat Olímpica per a Mònica Doria, Léa Adam, Pol Moya i Nahuel Carabaña. Estem esperant la seva resposta i també la dels atletes a veure com reaccionaran en cas de rebre l’ajuda. Nosaltres els donarem el màxim suport, però la feina l’han de fer ells. Al COA només podem aplanar-los les pedres del camí.

Falten poc més de dos mesos per als Jocs d’hivern de PyeongChang, què en podem esperar?

La delegació encara no està definida, però comptem que Lluís Marín i Mireia Gutiérrez, que ja tenen experiència en els Jocs, puguin millorar les seves participacions. De Joan Verdú i de l’Irineu Esteve, que és debutant, ja veurem on poden situar-se. Sense descartar algun altre que també hi pugui anar.

“Hem demanat beca a Solidaritat Olímpica per a Mònica Doria, Léa Adam, Pol Moya i Nahuel Carabaña, i esperem resposta”

El 2018 és any de Jocs del Mediterrani i de Jocs Olímpics de la Joventut, com els veu?

Els Jocs del Mediterrani són a Tarragona. Estem a prop i serà relativament fàcil anar-hi. Esperem portar el màxim de delegació, però amb un cert nivell. Volem que els esportistes que hi vagin puguin defensar bé els colors d’Andorra i deixar-los ben alts.

I sobre Buenos Aires 2018?

La classificació està més difícil. Com vam enviar més de quatre esportistes a Nanjing ara s’ha d’anar amb classificació i en cas de no assolir-ne cap tindríem dret a una wild card en atletisme i natació per raons d’universalitat.

Per acabar, en l’horitzó hi ha els Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2021, que sabem que li fan una il·lusió especial…

Efectivament. Em fan i ens fan molta il·lusió. L’última vegada va ser l’any 2005 i d’alguna manera és un repte per a l’esport andorrà. I crec que tindrem una ajuda important per part dels Comitès Olímpics Europeus, espero que més important de la que hem tingut fins ara. Els hi presentarem un dossier per defensar que els Jocs dels Petits Estats per a nosaltres són molt importants, en el sentit que permeten als nostres esportistes moure’s i poder detectar talents que si no fos pels Jocs no els podríem veure.

Andorra 2005 van ser un èxit, com s’imagina els del 2021?  

Organitzativament crec que serà més fàcil que en aquell moment perquè tenim més experiència. De moment hem de felicitar als comuns per l’aportació que han fet tots set. Nosaltres hi correspondrem fent que totes les parròquies puguin participar dels Jocs. Per a nosaltres és important que la gent se’ls faci seus.

Jaume Martí

Nascut:
20 Desembre 1948

Trajectòria:

Jaume Martí és el president del Comitè Olímpic Andorrà des del 19 de desembre del 2002, quan va rellevar Lluís Molné. Ha estat reelegit quatre vegades, la darrera el 25 de gener del 2017. Farmacèutic de professió, va arribar al COA des de la vicepresidència de la Federació Andorrana de Vela.


ET POT INTERESSAR…

X
X